IT Factory: kæmpekø ved håndvasken

Så brast boblen, IT Factory blev erklæret konkurs, og direktøren Stein Bagger meldt til politiet for omfattende svindel. Nu er der jo ikke nogen, der kan sige, om Stein Bagger så også er en svindler, før at han har haft chancen for at forsvare sig under en retssag og i givet fald bliver dømt herved. Jeg tror imidlertid, at de fleste er enige om, at der er noget, der tyder på, at IT Factory gennem de seneste par år har været baseret på et stort svindelnummer.

Det interessante i den forbindelse er ikke, om Stein Bagger har svindlet for så og så mange millioner. Det interessante er efter min opfattelse, hvordan det kan være, at IT Factory gennem en lang periode i den grad har kunnet ride på en bølge af ukritisk spytslikkeri fra samtlige danske it-journalister med undtagelse af en enkelt, som stadigt har bidt sig fast i haserne på af få afsløret, at ”kejseren ingen klæder havde på”. Dette vender jeg tilbage til om lidt.

For det andet synes jeg, at det er interessant at dvæle lidt ved, hvor mange samarbejdspartnere, bestyrelsesmedlemmer, aktionærer, rådgivere, advokater og revisorer, der nu er ved at falde over hinanden ved håndvasken for at vaske deres hænder rene. Jeg søger ikke på nogen måde at indikere, at nogle af de omfattede personer eller persongrupper har et medvirken ansvar i forbindelse med den forekommende svindel, ej heller at de må have været konkret bevidste om de ting, der er foregået.

Vi taler imidlertid om et firma, som igennem de sidste år ganske konsekvent har trodset tyngdeloven og alle almindelige normer for udvikling i profitabilitet. Vi taler om et firma med en direktion, som har et overordentligt tvivlsomt generalieblad i relation til tidligere virksomheder og projekter. Endelig taler vi om en situation, hvor direktøren konsekvent gennem flere år har sneget sig udenom alle kritiske spørgsmål, der er stillet om regnskabstal, forretningsmodeller, softwareudvikling og lignende.

Man forundres her over, at der aldrig er nogen, der har taget sig tid til for alvor at stille sig de kritiske spørgsmål, som enhver idiot – inklusiv mig selv – burde have stillet. Det vil sige lige på nær en enkelt journalist.

På denne baggrund synes det godt nok også ejendommeligt at iagttage de udtalte udtryk for overraskelse og chok, som kunne læses på ansigterne af kommunikationsrådgivere, revisorer, bestyrelsesmedlemmer, samarbejdspartnere og andre, da selskabet gik konkurs, og svindlen blev åbenbaret.

Jeg er selv advokat og skal ikke spille hellig i relation til at udføre arbejde, når blot der ligger gode penge deri, og der ikke kan en sættes juridisk finger på mit arbejde. Ingen af os kan kaste med sten, når vi bor i et glashus. Ingen af os fremstår som rene med en fuldstædig pletfri moral, uden at dette vil fremstå ret hyklerisk.

Jeg må indrømme, at jeg nok synes, at disse intelligente mennesker, som Stein Bagger har associeret sig med, har et væsentligt forklaringsproblem, nu når svindlen er blevet åbenbaret.

Så er vi tilbage med spørgsmålet om it-journalisterne. Hvis der er noget, der for alvor ryster mig i denne meget ubehagelige sag, så er det ikke, at rådgivere står til fals for gode penge, men at it-journalisterne, som burde være uafhængige og vilde efter gode og saftige historier, har fejlet så katastrofalt.

Hvordan er det muligt, at man kan udpege IT Factory mindre end et par måneder før konkursen og åbenbaringen af svindlen som Danmarks førende it-virksomhed?

Det kan under ingen omstændigheder forklares ved, at man kun i den forbindelse holder sig til de officielle regnskaber. En vis form for dybdegående journalistik må enhver, der kalder sig journalist, lægge for dagen.

Men der er åbenbart ingen andre end en enkelt journalist, som har fundet tid eller lyst til at bore i IT Factory igennem de seneste par år på trods af ufatteligt mange røde lamper, der ville få en hvilken som helst journalist med respekt for sit fag til at grave videre.

Jeg synes i virkeligheden, at den væsentligste lære ved denne sag er, at vi endnu en gang kan se, at den danske it-journalistik ikke lever op til sin pligter, når det kræves. Jeg kan huske, at jeg som ung iværksætter i forbindelse med dotcom boblen ikke forstod, hvorfor at it-journalister viderebragte nyheder om dotcom virksomheder fuldstændigt kritikløst alene på baggrund af en pressemeddelelse. Jeg kan desværre konstatere, at det ikke er blevet et hak bedre siden da.

Jeg synes, at det ville være passende, hvis man her i Computerworld satte en diskussion i gang om, hvad der egentligt er gået galt, siden at man i denne avis først finder ud af, at der er noget galt med IT Factory, når læserne begynder at gøre en opmærksom på dette, og en udenforstående journalist begynder at grave dybere heri.

Technorati Tags:
, ,

Dette indlæg blev udgivet i Danish og tagget . Bogmærk permalinket.