“Der skal gives et tydeligt samtykke”

Jeg blev interviewet 7. april 2021 interviewet til en artikel på TV2s nyhedsside i anledning af, at der var opstået tvivl om, hvorvidt Socialdemokratiet måtte vise et billede fra et klasselokale på en dansk skole, hvor statsminister Mette Frederiksen var på besøg, når nu man på billedet kunne identificere de mindreårige skoleelever, der var til stede i klassen.

Spørgsmålet vedrørte overholdelse af Databeskyttelsesforordningen (GDPR) og var egentlig ikke særlig kompliceret. Det handlede først og fremmest over, om den dreng, hvis far klagede over, at billedet var bragt, havde givet et gyldigt samtykke til at billedet, hvor drengen i øvrigt gav statsministeren “fuck-fingeren”, blev brugt på Socialdemokratiets Facebook side.

Her er citaterne:

Spørger man it-advokaten i Bird & Bird Martin von Haller Grønbæk er der tale om overtrædelse af persondatalovgivningen, hvis der ikke er blevet givet et tydeligt samtykke.

Han vil ikke forholde sig til den konkrete sag, men siger, at et samtykke både kan gives mundtligt eller skriftligt, så længe det er blevet tydeligt skitseret, hvad samtykket skal bruges til, og at det er blevet givet på forhånd.

I virkeligheden er sagen ikke så svær. Det er en sag, der handler om, at man tager nogle billeder, hvor der er genkendelig personer på. Det må man ikke gøre, med mindre man har en hjemmel til det, siger it-advokaten til TV 2.

Martin von Haller Grønbæk fortæller yderligere, at der er forskel på, om man giver sit samtykke til brug ved pressen, markedsføring eller politisk kommunikation.

It-advokat Martin von Haller Grønbæk fortæller, at sagen nu vil blive behandlet i Datatilsynet, hvor den anden part – i det her tilfælde Socialdemokratiet – vil få mulighed for at fremføre deres argumenter.

Hvis det viser sig, at Nick Larsens familie får medhold i deres klage, tror Martin von Haller Grønbæk ikke, at den vil ende ud i en bøde.

Det vil formentlig blot resultere i en kritik af den anklagede part, siger han.

Dette indlæg blev udgivet i Danish og tagget . Bogmærk permalinket.